Trump zřejmě schválí dohodu Kongresu. Na zajištění hranice dostane míň, ale ukončí vládní krizi

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump hodlá potvrdit dohodu o ochraně hranic, kterou dojednali demokraté a republikáni v Kongresu. Oznámila to televize CNN. Trump se podle jejích zdrojů chce vyhnout další krizi kolem financování vlády.

Prezident dlouhodobě žádá, aby mu zákonodárci schválili uvolnění 5,7 miliardy dolarů (130 miliard Kč) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na jižní hranici s Mexikem. Před loňskými Vánocemi zablokoval financování části federální vlády, aby si souhlas Kongresu vynutil. Přestože nakonec ustoupil a peníze pro ministerstva a vládní agentury po 35 dnech uvolnil i bez požadovaných financí, vyhlásil další ultimátum s požadavkem na dohodu do tohoto pátku.

Republikánští a demokratičtí zastupitelé v noci na úterý dospěli k dohodě, která částečně požadavkům prezidenta ustupuje, nicméně slib na uvolnění 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi neobsahuje. Trump v první reakci prohlásil, že s návrhem není spokojen, protože mu dává na ostrahu hranic jen 1,4 miliardy dolarů. "Nemohu říci, že jsem nadšený," řekl novinářům v Bílém domě. Připustil, že dohodu může vetovat, novou rozpočtovou krizi vlády ale vyloučil.

Januš: Těžké časy rektora Zimy. Kvůli Kovářovi a Gerlochovi prožívá nejhorší období

sinfin.digital