Trump zvládl předkolo kampaně. Před Kongresem naznačil, jak chce obhájit funkci

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump ve svém poselství o stavu unie nepřekvapil. Jeho projev asi nebude z těch, o nichž se bude mluvit i za desítky let. Jedna důležitá věc se z něj ale dá vyčíst. Trump nastínil, jak by mohla vypadat jeho kampaň za znovuzvolení v roce 2020.

Trump poprvé řečnil před demokratickou sněmovní většinou. Demokratky dokonce uspořádaly happening, když do sálu přišly v bílém, čímž mínily vyjádřit hold sufražetkám, které vybojovaly volební právo pro ženy. I demokraté ale prezidentovi v některých případech tleskali vstoje. Trump tak opět potvrdil, že má dvě tváře. Arogantní a útočnou, kterou tradičně prezentuje na Twitteru, a druhou smířlivou a státnickou.

Projev šéfa Bílého domu byl projevem té druhé tváře. Značnou roli v tom hrál text, který Trumpovi připravili jeho poradci. Jeho tón a účel šel vyčíst už z pondělních slov prezidentovy rádkyně Kellyanne Conwayové. Ta apelovala na voliče, aby poslouchali Trumpovo sdělení a upřednostnili jej před emocemi, které vyvolává prezidentova osobnost.

Novotný: Syrský sirotčinec Babišovi politicky vyhovuje, Asad má ale munici k propagandě

sinfin.digital