Trumpova inaugurace pod drobnohledem. Americký prezident se řítí do dalšího problému

adk

Zatímco o zprávě zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera ohledně napojení týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa na Rusko v posledních týdnech napsala média několik obsáhlých textů, další vyšetřování zůstávají ve stínu zájmu. Americký server Daily Beast nyní přišel s informacemi o prověřování financování Trumpovy inaugurace. Dokumenty přitom vyvolávají otázky, odkud peníze pocházely.

Detaily ohledně vyšetřování, které vede stát New Jersey, na veřejnost neunikají. Podobně tomu bylo i u Muellerovy práce. Redaktoři Daily Beast ale mluvili několika lidmi, kteří na Trumpovu inauguraci přispěli nebo pomáhali peníze vybírat. Ze dvou zdrojů zjistili, že generální prokurátor New Jersey v dubnu získal z Inauguračního výboru dokumenty, které ukazují na nesrovnalosti v jeho financování.

Zatímco celkový součet vybraných peněz činil 107 milionů dolarů, z materiálů vyplývá, že v New Jersey se podařilo získat od dárců jen sumu v řádech statisíců dolarů. Lidé oficiálně zodpovědní za výběr darů navíc Daily Beast řekli, že fakticky peníze vybíral někdo jiný. Nevědí ale kdo.

List tvrdí, že finance sháněli dlouholetý sponzor republikánů Lewis Eisenberg nebo majitel fotbalového klubu New York Jets Woody Johnson, jenž se později stal velvyslancem USA ve Velké Británii. Eisenberga Trump poslal jako abasadora do Itálie.

Minář: Babiš s Benešovou se nám vysmívají. Demokracii ale ohrožuje víc naše lhostejnost

sinfin.digital