Trumpova lichá diplomacie. Zve Írán k jednacímu stolu, vybral si ale špatného muže

Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump znovu suverénně překvapil svět. V pondělí nečekaně oznámil, že je připravený bez jakýchkoli předběžných podmínek jednat s Íránem. S tím Íránem, kterému ještě před pár dny hrozil odvětou, jakou podle jeho slov zažil málokdo. Návrh se nesetkal s nadšením. A i kdyby, případné setkání s íránským prezidentem těžko něco změní. Hasan Rúhání ve specifickém mocenském systému Íránu nemá rozhodující slovo.

Je to další bezchybná ukázka Trumpovy osobité diplomacie. Prezident USA v květnu jednostranně vypověděl složitě dojednávanou mezinárodní dohodu o omezení íránského jaderného programu a jeho vláda si stanovila 12 podmínek, za kterých je ochotna s Teheránem jednat. Zahájil tak období vyhrocené rétoriky z obou stran. Nyní prý už nic takového neplatí. „Setkám se s nimi, pokud se budou chtít potkat,“ prohlásil Trump s tím, že s Rúháním bude jednat bez „jakýchkoliv předběžných podmínek“.

Trump přitom zdánlivě slevil z vysokých požadavků. Po květnovém vypovězení dohody jeho administrativa žádala, aby Teherán úplně zastavil svůj jaderný a raketový program a omezil svůj vliv na Blízkém východě. Nyní je všechno jinak, jen není jasné, jak.

ANALÝZA: Trumpova dohoda s Junckerem přinesla příměří v obchodní válce, mír je ale daleko

sinfin.digital