Trumpova megalomanská vojenská přehlídka se odkládá na příští rok. Vyšla by oproti očekávání na miliardy

ČTK

lup

Vojenská přehlídka, kterou si ve Washingtonu přál uspořádat prezident Donald Trump na Den veteránů 10. listopadu, se odkládá na příští rok. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na Pentagon. "Ministerstvo obrany a Bílý dům plánovaly přehlídku k uctění památky amerických veteránů a 100. výročí ukončení První světové války. Zpočátku jsme počítali, že akci provedeme 10. listopadu 2018, ale nyní jsme se rozhodli posoudit možnosti v příštím roce," praví se v komuniké.

Trump již dříve dal najevo, že by si přál ve Washingtonu uspořádat velkou vojenskou přehlídku, podobnou té, kterou jako čestný host sledoval loni 14. července na pařížské třídě Champs-Élysées.

Předpokládalo se, že se přehlídky zúčastní pět až sedm tisícovek vojáků, jakož i vojenská technika a letectvo. Vojáci měli pochodovat od Bílého domu ke Kapitolu.

Bílý dům odhadoval, že by přehlídka mohla vyjít poplatníky na deset až 30 milionů dolarů (až 678 milionů Kč). Nakonec se ale odhad nákladů podle agentury AP vyšplhal na více než 90 milionů dolarů (více než dvě miliardy Kč), tedy přehlídka by vyšla třikrát dráž, než si představoval Bílý dům.

sinfin.digital