Trumpova ruská aféra: FBI poslala do jeho volebního týmu informátora. Největší skandál, zuří prezident

ČTK, raz

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) skutečně v roce 2016 vyslal do volebního štábu Donalda Trumpa svého informátora, aby zjistil podrobnosti o údajných stycích volebního týmu s Ruskem. Napsal to list The New York Times. Potvrdil tak dřívější informace médií, které v pátek prezident na twitteru označil za "největší politický skandál všech dob".

Informátorem byl podle newyorského listu americký vysokoškolský učitel působící v Británii, který se koncem léta 2016 dostal do kontaktu se dvěma členy Trumpova štábu Carterem Pagem a Georgem Papadopoulosem. Oba FBI podezírala, že s Ruskem udržovali tajné kontakty.

Skandál kolem tajného informátora, kterého republikánští kongresmani označili za "špiona ministerstva spravedlnosti", se stal důvodem zuřivé bitvy mezi vedením FBI a Trumpovými spojenci v Kongresu, napsal The New York Times. Poslanci podporující Trumpa obviňují FBI z překročení pravomocí a žádají, aby jim ministerstvo spravedlnosti o "špionovi" sdělilo detailní informace. Vyšetřovatelé to odmítli.

sinfin.digital