Trumpovi došla trpělivost s vyšetřováním ruské aféry. Případnému předvolání se chce bránit u soudu

ČTK, raz

Pokud by zvláštní vyšetřovatel Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Robert Mueller předvolal amerického prezidenta Donalda Trumpa k výslechu kvůli údajnému ruskému vměšování do předloňských prezidentských voleb, rozpoutalo by to právní bitvu. Stanici ABC News to dnes řekl právní poradce prezidenta Rudy Giuliani.

"Pokud se Mueller pokusí nás předvolat, půjdeme k soudu," řekl bývalý newyorský starosta Giuliani, který se stal v dubnu členem Trumpova týmu právních poradců. Kromě snahy bránit se předvolání soudní cestou, má prezidentův tým podle Giulianiho detailní strategii, jak postupovat v případu celého vyšetřování údajného ruského vměšování do voleb, po kterých se Donald Trump stal prezidentem.

List New York Times krátce před rozhovorem, který Giuliani poskytl ABC News, informoval, že Trumpovi právníci Jay Sekulow a John Dowd zaslali v lednu Muellerovi dopis, ve kterém tvrdí, že prezident má pravomoc "nařídit ukončení vyšetřování ministerstva spravedlnosti nebo FBI kdykoli a z jakéhokoli důvodu". Z tohoto důvodu podle nich prezident z titulu své funkce nemohl nelegálně bránit vyšetřování.

Americko-kanadský románek je u konce. Trumpova cla vyprovokovaly i „hodného hocha“ Trudeaua

sinfin.digital