Trumpovi píší palestinskou budoucnost jako realitní magnáti, platit miliardy ale mají jiní

Pavel Novotný

Zhruba 68 miliard dolarů, tedy více než půldruhého bilionu korun hodlají Spojené státy získat pro Palestinu. Investoři se mají koncem června sejít na speciálně svolané konferenci v Bahrajnu. Výměnou Američané od Arabů očekávají dosud nemyslitelné ústupky. Palestinci by se zřejmě měli vzdát myšlenek na vlastní nezávislost a snad i východního, podle mezinárodního práva okupovaného Jeruzaléma, kde dosud tvoří většinu.

Koncem června se svět dočká tolik očekávané „Dohody století“ mezi Izraelem a Palestinci, respektive Araby. Přesněji řečeno, její počáteční, ekonomické fáze. V Bahrajnu se (25. a 26. června) na americké přání sejdou ministři financí, byznysmeni, investoři a vrcholní politici z Evropy i Asie, ale především z Blízkého východu. Spojené státy doufají, že účastníci mezi sebou vyberou desítky miliard dolarů, které posléze vloží do palestinské ekonomiky. Informované zdroje odhadly pro list The New York Times, že vytoužená sumu činí zhruba 68 miliard dolarů.

Ambiciózní projekt rodiny Trumpových – ke klíčovým architektům „Dohody století“ patří prezidentův zeť Jared Kushner – má ale několik zádrhelů. Prvním je fakt, že náplň konference Američané neprojednali s palestinskou reprezentací, kterou patrně proto do Bahrajnu ani nepozvali. Což nevadí, palestinské vedení by prý stejně nepřijelo. „Každý Palestinec, který se tohoto setkání zúčastní, bude považovaný za kolaboranta jednajícího v zájmu USA a Izraele,“ napsal na Facebook palestinský ministr Ahmad Madžalání.

sinfin.digital