Trumpovo brnkání na antisemitskou notu. Prezident zavlekl Izrael do volební kampaně

Pavel Novotný

Američtí židé, kteří volí demokraty, jsou buď naprostí ignoranti, nebo jsou hrubě neloajální. Právě tuto tezi včera zopakoval Donald Trump, tedy stávající prezident Spojených států zvolený v barvách republikánů. Výrok si lze vykládat tak, že za jediné opravdového příznivce Státu Izrael v USA považuje sebe a svoji stranu. Organizace amerických židů ale tato slova hodnotí zcela jinak – jako nehoráznost, či přímo antisemitismus. A žádají Trumpa, aby s podobnými obviněními přestal.

Donedávna bylo ve Spojených státech zvykem, že o podpoře Izraele se během předvolebních kampaní v podstatě nediskutovalo. Časy se mění. „Podpora Izraele se v USA stala tématem stranického boje. Přitom zhruba posledních šest desítek let stály za Izraelem všechny vlády i obě hlavní strany. A bylo lhostejné, která je právě u moci. Tuto změnu cítíme jako vážný problém, protože my potřebujeme opět obě partaje amerického spektra,“ uvedl letos v březnu exkluzivně pro INFO.CZ poslanec a vyjednavač nejsilnější izraelské opoziční formace Modrá a Bílá Ofer Šelach.

Jeho slova se teď naplnila. Příští rok v listopadu bude někdejší realitní magnát Trump obhajovat prezidentský post a kampaň už začala. Prezident teď slovně zaútočil na ty americké židy, kteří hlasují pro jeho politické rivaly. „Domnívám se, že vy, kteří volíte demokraty, jste neloajální k židovskému lidu. A že jste velmi neloajální i k Izraeli,“ uvedl tuto středu pro média shromážděná před Bílým domem. Den předtím podobně promluvil přímo z Oválné pracovny: „Podle mě ti (američtí) židé, kteří volí demokraty, jsou buď naprostými ignoranty, nebo jsou zcela neloajální,“ zaznamenala jeho slova v obou dnech americká veřejnoprávní stanice NPR.

Tahoun modrobílých exkluzivně: Jdeme si pro vítězství, Netanjahu s námi nemůže počítat

sinfin.digital