Trumpovo couvání: Přijímám tvrzení zpravodajců, že se Rusko vměšovalo do voleb. Včera se prý přeřekl

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump dnes vysvětlil jako přeřeknutí svůj kontroverzní výrok na pondělní tiskové konferenci v Helsinkách, kterým podpořil stanovisko ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko se nevměšovalo do amerických prezidentských voleb. Trump novinářům v Bílém domě řekl, že naopak přijímá závěr amerických zpravodajců, že Rusko se do voleb vměšovalo.

Na pondělní tiskové konferenci po helsinském summitu byl Trump dotázán, zda věří závěrům amerických zpravodajských služeb, že Rusko se vměšovalo do voleb ve snaze pomoci Trumpovi porazit demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou. Americký prezident v reakci zapochyboval, že viníkem je Rusko. "Nevidím žádný důvod, proč by bylo," řekl prezident a dodal: "Prezident Putin byl dnes ve svém odmítnutí mimořádně silný a mocný."

Dnes šéf Bílého domu prohlásil, že se v Helsinkách přeřekl, když o Rusku mluvil. Místo slov "nevidím žádný důvod, proč by bylo (Rusko původcem vměšování)", prý chtěl říci "nevidím žádný důvod, proč by nebylo". Chtěl tedy naopak říct, že nevidí důvod, proč by se do voleb nevměšovalo právě Rusko.

sinfin.digital