Trumpovy protiíránské sankce dopadají i na Česko. Koruna a firmy jsou rukojmí v souboji mocností

Spojené státy v úterý ráno obnovily ekonomické sankce vůči Íránu. Tento krok má dopad nejen na blízkovýchodní zemi, ale i na mnohé české a evropské firmy. Ty měly v Íránu rozjednaný byznys, nyní se ale staly rukojmím v souboji mocností. A podle analytiků se Trumpovo rozhodnutí negativně podepíše i na síle české koruny. Trump mezitím nekompromisně vzkazuje, že kdo dělá byznys s Íránem, nebude ho dělat s USA.

Pro administrativu Baracka Obamy bylo uzavření jaderné smlouvy s Íránem v roce 2015 jedním z největších úspěchů, naopak administrativa Donalda Trumpa oslavuje jednostranné vypovězení této smlouvy, spolu se kterým začala oživovat protiíránské sankce. Jejich první vlna se teď začala projevovat v praxi.

Aktuálně, od úterního rána, je obnovenými sankcemi Spojených států zasažen především íránský automobilový sektor, obchod s drahými kovy či finanční transakce. Podle analytiků však restrikce dolehnou nejen na autokratický režim, ale i na evropské firmy – Volkswagen, Peugeot, Airbus či Total, které se do země po uvolnění poměrů vrhly a měly tam rozjednaný velký byznys. Během druhého kola sankcí, které vstoupí v platnost na podzim, pak bude země odstřižena i od mezinárodních plateb a částečně i od klíčového exportu ropy.

ANALÝZA: Trump mění republikány k obrazu svému. U voličů mu neškodí ani popírání sama sebe

sinfin.digital