Trumpův rádce v Moskvě hasil „raketovou krizi“. Chystá se schůzka Putina a Trumpa

ČTK

luš

Prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin se znovu setkají na okraji oslav 100. výročí konce první světové války 11. listopadu v Paříži. Zjevně se na tom dohodly obě strany během dvoudenních jednání bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona v Moskvě, která dnes vyvrcholila schůzkou s Putinem. Trumpův rádce v Moskvě uklidňoval situaci jen několik dní poté, co americký prezident ohlásil záměr odstoupit od klíčové smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

Putin zdůraznil, že i přes rozdílné názory na mnoho otázek je záhodno udržet dialog. Vyčetl ale Američanům kromě odstupování od odzbrojovacích smluv i uvalování nových sankcí na Rusko, a to i po vydařené červencové schůzce s Trumpem v Helsinkách.

„Občas udivuje, že Spojené státy přijímají vůči Rusku naprosto ničím nevyprovokované kroky, které nemůžeme označit za přátelské. Dokonce jsme prakticky nereagovali ani na jediný z vašich kroků. Všechno to ale pokračuje a pokračuje,“ postěžoval si ruský vůdce.

Saúdská Arábie není Rusko. Ekonomika je pro Trumpa víc než rozřezaný novinář, říká expert

sinfin.digital