Trumpův úder na Sýrii: Ministr obrany Mattis nechce žádnou „amatérskou akci“, ale dlouhodobou strategii

ČTK

pav

Americký ministr obrany Jim Mattis není jednoznačně pro vojenskou operaci proti Sýrii, kterou plánuje prezident Donald Trump. Podle serveru Politico je Mattis proti amatérské akci bez řádné úvahy, jaký bude důsledek. Trump chce rozhodnout co nejdříve o odvetě za údajný chemický útok na město Dúmá. Britská premiérka Theresa Mayová dnes podle agentury Reuters prohlásila, že vše nasvědčuje tomu, že za chemickým útokem je syrský režim. Británie podle ní ve spolupráci se spojenci bude usilovat o to, aby viníci nesli odpovědnost.

Mattisův spolupracovník a bývalý velvyslanec v Iráku James Jeffrey řekl, že šéf Pentagonu není pro odvetnou akci, pokud nebude promyšlena celková strategie USA v Sýrii. Americká administrativa nyní podle něj takovou strategii nemá.

Také Eric Edelman, který pracoval v administrativě George Bushe, řekl, že loňský raketový útok na Sýrii rovněž nebyl ukotven v širší strategii. Trump loni rozhodl o útoku na syrskou základnu za chemický útok na Chán Šajchún. Z amerických lodí bylo vypáleno 59 střel. Spekuluje se o tom, že tentokrát chce Trump masivnější akci. Podle Edelmana americká loňská odveta syrský režim neodradila od dalšího použití chemických zbraní právě proto, že chyběl širší strategický plán.

sinfin.digital