Trumpův zeť. Muž, který bude vrtět americkým prezidentem?

Radka Zítková

O tom, že bude zeť Donalda Trumpa budoucímu prezidentovi při práci nablízku, nebylo pochyb. Mnohé naznačily už první týdny po překvapivém vítězství miliardáře v listopadových volbách. Jared Kushner, manžel Trumpovy dcery Ivanky, budoucí hlavu Spojených státu téměř neopouštěl. Stál v pozadí, příliš nemluvil, fotil raději momentky třeba z Trumpovy schůzky s Barackem Obamou a de facto rozhodoval, s kým se Trump ve svém mrakodrapu na Manhattanu setká. Jasné ale nebylo, v jaké funkci tak vlastně činí. 

Jako zvláštní poradce bude mít Kushner, významný realitní developer, na prezidenta velký vliv. Jeho pozice v Bílém domě je ale mimořádně problematická kvůli střetu zájmů.

Pro příklad není nutné chodit daleko: Před pár dny vyšlo najevo, že se Kushner chystá spolupracovat s vlivným čínským magnátem Wu Siao-chuejem, který se podle New York Times zároveň nechal slyšet, že by se rád sešel s budoucím prezidentem. Za současné administrativy totiž jeho realitní portfolio v USA příliš nerostlo, protože někteří zástupci Obamovy administrativy, kteří hodnotí potenciální riziko zahraničních investic, mu nebyli příliš naklonění. S nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu by se to i díky jeho vztahům s Kushnerem mohlo změnit.

Twitterový účet Donalda Trumpa jako zbraň. Co může způsobit? A co když ho napadnou hackeři?

sinfin.digital