Turci chystají útok na syrské Kurdy. Shoří severovýchod Sýrie na popel?

Pavel Novotný

Turecko chystá ofenzívu proti syrským Kurdům z Lidových obranných jednotek (YPG ). Ve středu to oznámil autokraticky vládnoucí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tím, že operace začne „během několika dní“. V praxi to znamená, že se turečtí vojáci a jejich místní spojenci ze severovýchodu Sýrie vydají východně od řeky Eufrat do regionu většinově osídleného Kurdy.

Vstup tureckých vojsk na území syrských Kurdů může mít „dalekosáhlé důsledky“ pro blízkovýchodní region i klíčové americko-turecké vztahy, píše (kromě jiných) také respektovaný list The Guardian. Proč? Nabízíme odpovědi na základní otázky ohledně nekonečného konfliktu mezi Kurdy a Turky, který opět hrozí zapálit trojmezí Sýrie, Turecka a Iráku.

Proč Turecko vstupuje do Sýrie?

Ankara se obává vzniku samostatného státu, ba i autonomního kurdského regionu na severovýchodě Sýrie. Tento kraj navíc fakticky ovládly postmarxistické Lidové obranné jednotky, známé pod zkratkou YPG, které měly – a podle všeho stále mají – důležité vazby na podobně ideologicky orientovanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Tedy organizaci tureckých Kurdů, které usilují o co největší nezávislost na Ankaře. Ta tvrdí, že bojovníci PKK získali díky mocenským ziskům spojeneckých milic YPG za jižní hranicí Turecka (tedy na severu Sýrie) potřebné zázemí pro oddech i plánování dalších útoků.

Sýrie (rozložení sil k začátku září 2018)
sinfin.digital