Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Turecká opozice burcuje: Erdogan chystá permanentní zavedení výjimečného stavu

Turecká opozice burcuje: Erdogan chystá permanentní zavedení výjimečného stavu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan plánuje uzákonit permanentní zavedení výjimečného stavu, varuje opozice. Už příští týden by měla vláda předložit parlamentu nový protiteroristický zákon, který de facto v zemi prodlužuje výjimečný stav. Ten byl přitom v úterý, po dvou letech od neúspěšného pokusu o puč, formálně odvolán.

Pokud vládní protiteroristický zákon parlamentem projde, budou Turci moci zapomenout na shromažďování či protesty po západu slunce. Vláda – a tedy i prezident Erdoğan, který je nově v jejím čele – bude rovněž moci odvolávat soudce, vojenské šarže či vládní úředníky v případě, že se ukáže jejich napojení na teroristické skupiny. A v neposlední řadě policisté budou moci zadržet podezřelé až na 12 dní bez toho, aby jej formálně obvinili a lokální politici budou mít autoritu zakázat vstup či opuštění vymezené oblasti až na 15 dní.

INFOGRAFIKA DNE: Čistky v turecké armáděINFOGRAFIKA DNE: Čistky v turecké armáděautor: INFO.CZ

Vzhledem k přísnosti zákona hlavní turecká opoziční strana Republikánská lidová strana (CHP) varovala, že úterní zrušení výjimečného stavu v zemi byla jen prázdná formalita. „Nyní vláda předkládá parlamentu legislativu, aby se z výjimečného stavu stal permanentní výjimečný stav,“ uvedl pro server Deutsche Welle předseda CHP Kemal Kilicdaroglu.

Výjimečný stav, který následoval po neúspěšném pokusu o státní převrat v červenci 2016, využil prezident Erdoğan k rozsáhlým čistkám opozice a názorových protivníků. Během tohoto dvouletého období bylo uvězněno přes 75 tisíc lidí, o práci přišlo dalších 110 tisíc lidí – často policistů, vojáků, soudců, či nepohodlných prokurátorů.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1