Turecko chystá síly u hranic Sýrie. Přípravou útoku se netají, v pozoru jsou i spřátelení rebelové

ČTK

lup

Turecko posílá další vojáky a zbraně k syrské hranici. Připravuje se tak na možnou ofenzivu po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie, uvedla agentura AFP s odkazem na turecká média. Vyslání posil přichází poté, co Pentagon potvrdil, že rozkaz ke stažení amerických sil ze Sýrie byl již podepsán. Do oblasti již dříve zamířily zejména automobily naložené těžkou technikou a zbraněmi.

Své pozice v oblasti okolo města Manbidž na severu Sýrie posílily i Tureckem podporované syrské síly, uvedl dnes mluvčí povstalců. "Včera jednotky Syrské národní armády mířily směrem k frontě u Manbidže a předběžně zaujaly pozice v přípravě na bitvu," řekl agentuře Reuters mluvčí hlavní povstalecké skupiny podporované Tureckem, která v oblasti operuje.

Americké jednotky ale v Manbidži stále zůstávají a Turky podporované povstalecké síly nemají v plánu nijak postupovat, dokud se Američané z oblasti nestáhnou, dodal mluvčí. Panují obavy, že po odchodu amerických vojáků Turecko a s ním spřízněné skupiny syrských povstalců zaútočí na pozice Kurdů, kteří v minulosti rozhodující měrou přispěli k porážce Islámského státu. Ankara nicméně Kurdy v pohraničních oblastech označuje v rámci dlouhodobé kampaně za bezpečnostní riziko a v minulosti proti nim prakticky nerušeně vojensky udeřila.

Trump nám namíchal smrtící koktejl. Teroristy polil živou vodou. Komentář Michala Půra

sinfin.digital