Turecko selhalo a nezabránilo nástupu islamistů v Sýrii k moci, teď lidé nemají kam utéct

Eliška Kubátová

Koncem dubna začal syrský režim za podpory Ruska bombardovat poslední oblasti pod kontrolou rebelů, tři miliony Syřanů v provincii Idlíb se tak ocitají v ohrožení a desítky z nich už přišly o život. Podle Tomáše Kociana, regionálního ředitele pro Blízký východ z organizace Člověk v tísni, tak hrozí rozpoutání další humanitární katastrofy. Lidé totiž nemají kam utéct. „Turecko uzavřelo své hranice – stojí zde velká betonová zeď a lidé nemají možnost utíkat na turecké území jako v letech 2013 až 2016. Jsou zde proto uzavření. Přesouvat se mohou jen do oblasti mezi Eufratem a Afrínem, kde je ale už teď poměrně hodně lidí,“ říká Kocian v rozhovoru pro INFO.CZ. Jak probíhá pomoc humanitárních organizací v regionech zmítaných novým násilím? A dočká se Sýrie míru?

Situace v syrských provinciích Idlíb a Hamá se začíná znovu vyhrocovat. Od konce dubna zde syrská armáda prezidenta Bašára Asada za podpory Ruska provádí nálety na pozice rebelů, podle organizace SOHR si přitom útoky ze vzduchu od 30. dubna vyžádaly přes 360 obětí a víc než 150 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Jaká je nyní situace na místě?

Ruské a syrské útoky se soustředí především do oblasti jihozápadního Idlibu. Velká část měst a vesnic jsou bombardovány letectvem, armáda postupuje a zabrala několik vesnic. Územní zisky zatím nejsou nijak výrazné, nicméně v blízké budoucnosti lze očekávat, že intenzivní bombardování bude pokračovat a vládní síly se následně pokusí o pozemní ofenzivu, aby tak kus po kusu ukrajovaly území ovládané islamistickou skupinou Haját Tahrír aš-Šám.

Asad se chystá dobýt zbytek rebelující Sýrie. Opustí Turecko své spojence?

sinfin.digital