Turistika v Alpách v ohrožení. Sedlák má platit za to, že jeho kráva zabila ženu

Soud v Innsbrucku vynesl rozsudek, který může poměrně zásadně ovlivnit vysokohorskou turistiku v Alpách a tedy i dovolenou tisíců Čechů. Přiznal totiž vysoké odškodné příbuzným ženy, kterou na tyrolské horské pastvině smrtelně zranila kráva.

Soud v civilním procesu dospěl k závěru, že majitel krávy, tyrolský sedlák, musí příbuzným zemřelé ženy zaplatit celkem 490 tisíc eur (12,6 milionu korun). Podle soudu měl totiž zabránit tomu, aby krávy mohly přijít do kontaktu s turisty pohybujícími se na veřejné cestě. Jedna z nich pak nečekaně napadla pětačtyřicetiletou Němku, která přes rychlou lékařskou pomoc svým zraněním podlehla. Případ se stal v Tyrolích už v červnu 2014, soud o nároku na odškodné ale rozhodl až minulý týden.

Verdikt, který je zatím nepravomocný a sedlák se proti němu odvolal, přitom může mít až nečekaně velký význam pro letní cestovní ruch v rakouských Alpách. Případy, kdy krávy na horských pastvinách napadnou, zraní a někdy dokonce zabijí turisty totiž nejsou úplně ojedinělé. Ve velké většině se jedná o neopatrnost turistů, kteří zvířata buď dráždí nebo se na pastvině pohybují se štěkajícími psy. Krávy, zvlášť pokud mají telata, se cítí ohrožené a mohou zaútočit i na člověka. Psa měla u sebe i žena, za jejíž smrt žádají příbuzní do sedláka odškodnění.

Pučelík: Komunistický převrat zavinila jedna chyba demokratů za druhou

sinfin.digital