Tvrdé obvinění Moskvy. „Chystala převrat i vraždu premiéra,“ potvrdila prokuratura v Černé Hoře

ČTK

lup

Ruské úřady byly zapleteny do loňského pokusu o státní převrat v Černé Hoře. Tvrdí to černohorský speciální prokurátor Milivoj Katnić s odvoláním na poznatky z výslechů a přiznání, podezřelých. Moskva jakoukoli účast na údajně plánovaném převratu důrazně popřela.

„Prokurátor tvrdí, že v čele skupiny, která plánovala převrat včetně zavraždění tehdejšího premiéra Mila Djukanoviče, čímž by zabránila vstupu země do NATO, stál ruský občan Eduard Širokov, jehož skutečné příjmení zní Šišmakov,“ napsal internetový list Gazeta.ru.

„Není to Širokov, ale Eduard Šišmakov, který byl v roce 2014 zástupcem vojenského přidělence v Polsku, ale byl vypovězen kvůli špionáži pro Rusko jako nežádoucí osoba. Pas mu vydaly ruské úřady. Je příslušníkem ruských zvláštních služeb,“ zdůraznil prokurátor Katnić.

Podle prokurátora právě na pozvání tohoto muže navštívil Moskvu při přípravách puče jeden z hlavních spiklenců Aleksandar Sindželić, který se v současnosti těší postavení svědka spolupracujícího s vyšetřovateli.

„Za událostmi stojí nacionalistická uskupení v Rusku, ale teď víme, že do nich byly zapojeny i ruské státní úřady,“ prohlásil Katnić.

sinfin.digital