Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ukrajinský aktivista Sencov je po měsících hladovky na prahu smrti. Propuštění žádá i Česko

Ukrajinský aktivista Sencov je po měsících hladovky na prahu smrti. Propuštění žádá i Česko

Ukrajinský režisér a občanský aktivista Oleg Sencov je po 68 dnech hladovky na prahu smrti, tvrdí pro britský deník Independent jeho sestřenice Natálie Kaplanová. „Nevíme, jak dlouho ještě vydrží. Řekli nám, že už je jen krok od smrti.“

„Je vlastně zázrak, že jeho tělo to vydrželo tak dlouho,“ dodala Kaplanová pro deník Independent. Jeho stav se však v sibiřském vězení zhoršuje každým dnem, řekla jeho příbuzná, podle níž aktivista hladovku přerušit nehodlá. Sencov doufá, že svým manifestem přinutí Rusko, aby propustilo ukrajinské politické vězně; již dříve řekl, že je připraven i zemřít. 

Ukrajinský filmař a občanský aktivista byl zatčen ruskou tajnou službou FSB během protestů proti připojení Krymu k Rusku v roce 2014. O rok později byl vojenským soudem odsouzen za terorismus na 20 let vězení. Sencov údajně patřil k ukrajinské extrémně pravicové polovojenské organizaci Pravý sektor, což však jak aktivista, tak samotná organizace popřeli. 

Podle mnohých autorit byl však soud se Sencovem vykonstruovaný a politicky motivovaný, o jeho propuštění se tak zasazují organizace Amnesty International, hollyoodský herec Johnny Depp či české ministerstvo zahraničí.

„Ministerstvo zahraničních věcí považuje celý proces za vykonstruovaný, doznání svědků za vynucená a výši trestu udělenou údajným pachatelům za absurdní. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto vyzývá k okamžitému propuštění Olega Sencova na svobodu,“ uvádí ministerstvo ve svém prohlášení.

Podle Sencovovy sestřenice je nejvyšší čas. Aktivista totiž ve vězení zhubnul minimálně 15 kilogramů a bezprostředně mu hrozí smrt. Přibližně před týdnem byl převezen na jednotku intenzivní péče poté, co mu selhalo srdce.

„Pamatoval si jen, že ho chtěli přinutit k jídlu, ale odolal. Nakonec se dohodli na kompromisu, když mu v nemocnici podali asi tři lžíce výživy, která povzbudila činnost srdce. On potřebuje ale mnohem víc.“

Podle ukrajinské ombudsmanky Ludmily Denisové Ukrajina nabídla Rusku výměnou za propuštění Sencova propuštění 36 ruských vězňů. „Ani nám neodpověděli. Existuje jen jeden člověk, který má v této otázce slovo, a to je Vladimir Putin.“

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1