Ukrajinu čeká lekce populismu. Nový prezident plánuje čistky, konec imunity a diktát referend

Marek Hudema

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poodkryl své plány. Televizní komik bez jakékoli zkušenosti s politikou krátce po nedělních volbách oznámil, že co nejdříve navrhne zákon o „vládě lidu“ skrze referenda. Avizoval také čistku v parlamentu nebo armádě. Nic to nemění na faktu, že nástup Zelenského provázejí obavy a nejistota – nikdo netuší, co jen slibuje a co hodlá skutečně prosazovat. Respektive zda to vůbec bude v jeho silách.

Zelenskyj svým volebním úspěchem dosáhl pozoruhodného prvenství. Zvítězil s největším náskokem v novodobé ukrajinské historii – ve druhém nedělním kole získal 73 procent odevzdaných hlasů a protikandidáta, kterým byl dosavadní prezident Petro Porošenko, vyprovodil s ostudou. Můžeme se jen domnívat, nakolik se Zelenskyj o svůj úspěch sám zasadil a nakolik šlo jen o výraz odporu Ukrajinců ke stávající politické elitě nebo o odmítnutí Porošenkova důrazu na ukrajinský nacionalismus. Každopádně jde o velký skok do neznáma a to vnímají i mnozí Ukrajinci.

Zelenskyj populisticky nabízí každému něco: část ekonomů a analytiků přesvědčil, že je vlastně protržně orientovaný a pomůže podnikatelům zmenšit potíže s byrokracií a odstraní překážky pro podnikání. Důchodcům slibuje vyšší penze, mladým elektronizaci státní správy a všem konec korupce, podíl na národním bohatství a přímou demokracii.

Vyšetřovat, nebo odvolat? Demokraté se dohadují, co dělat s Trumpem

sinfin.digital