Úlitba Putinovi? Trump hodil přes palubu tajné služby, popřel ruské vměšování do voleb v USA

ČTK, luš

Na jednání s Trumpem panovala upřímná a pracovní atmosféra, rozhovory byly úspěšné a plodné, řekl na tiskové konferenci Vladimir Putin. Ruský prezident dnes v Helsinkách jednal se svým americkým protějškem mezi čtyřma očima přes dvě hodiny – o půl hodiny déle, než se očekávalo. „Naše vztahy s Ruskem nikdy nebyly horší, ale to se změnilo,“ zdůraznil americký prezident Donald Trump, podle něhož je dnešek začátkem dlouhého dialogu s Ruskem.   

 

„Studená válka je věcí minulosti,“ upozornil v úvodu svého projevu Vladimir Putin. Podle ruského prezidenta dnes USA a Rusko naráží na jiné problémy, než jsou ty ideologické. Putin zmínil otázky mezinárodní bezpečnosti, hrozby terorismu či ekologická rizika. „Všechny výzvy můžeme řešit, jen když spojíme síly,“ řekl Putin. 

Ruský prezident považuje za důležité zahájit dialog o rovnováze stavu jaderných zbraní. Rusko proto dle něho předložilo Američanům konkrétní návrhy na kontrolu zbraní. Podobnou spolupráci jako v otázce jaderných zbraní by Rusko a USA mohlo dle Putina navázat i v boji proti terorismu či v otázce Sýrie. Ruský prezident na toto konto zdůraznil, že je třeba zaručit bezpečnost Izraele. 

Putin uvedl, že s Trumpem rovněž probírali odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem, minských dohodách či mezinárodním obchodu. Domluvili jsme se na vytvoření skupin na vysoké úrovni, která by dala dohromady lídry amerického a ruského byznysu, oznámil také ruský prezident. 

sinfin.digital