Univerzita v Kielu zatrhla studentům burky a nikáby. Politici zákaz chválí a plánují další

Univerzita v Kielu je další vysokou školou v Německu, která zakázala studentům i pedagogům zahalování obličejů například muslimskými burkami. Způsob, kterým své rozhodnutí zdůvodnila, se přitom líbí i některým německým politikům.

Vedení univerzity totiž nezakázalo nošení burek z náboženských nebo sociálních důvodů, ale oficiálně kvůli tomu, že lidé, kterým jsou z obličeje vidět pouze oči, spolu nemohou účinně komunikovat. „Škola musí zajistit minimální požadavky na komunikaci ve výzkumu a výuce. Tato otevřená komunikace je založena nejen na mluveném slovu, ale také na výrazu obličeje a obličejových gestech,“ uvedl univerzitní mluvčí Boris Pawlowski.

Jelikož podle něj zahalený obličej takové neverbální komunikaci brání, nesmí studenti ani vyučující nosit burku či jiné podobné závoje na přednášky, zkoušky stejně jako odborná praktika. „V kampusu ale burky či nikáby, které ponechávají odhalené pouze oči, zakázané nejsou,“ uvedl Pawlowski. Tam, kde spolu komunikují učitel a jeho žáci, však musí být vidět i „práce mimických svalů“.

Ghalebová: Šátek je pro mě symbol svobody. O útocích na muslimy se mlčí, politici v Češích pěstují strach

sinfin.digital