Uprchlíci jako kořist. Kolumbijské gangy verbují do svých řad zoufalé Venezuelany, neuniknou ani děti

ČTK

luš

Humanitární krizi ve Venezuele, kde je už několik let nedostatek základních potravin a léků, využívají někdejší levicoví povstalci z Kolumbie a další kriminální gangy. V pohraničních oblastech verbují do svých řad zoufalé Venezuelany a indoktrinují svou ideologií i děti ve školách, vyplývá z reportáže, kterou o víkendu přinesl argentinský server Infobae.

Kolumbijští povstalci z organizace Vojsko národního osvobození (ELN) rozšiřují verbováním venezuelských migrantů své řady, aby si upevnili postavení v pohraničních oblastech. Tam operují i další kriminální skupiny, některé tvořené příslušníky oficiálně rozpuštěných levicových geril Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) či Lidové vojsko osvobození (EPL).

„Utábořili se na nových územích a nyní kontrolují skoro celou hranici s Venezuelou,“ uvedl Javier Tarazona, ředitel nevládní venezuelské organizace Fundaredes. Dodal, že tyto kolumbijské skupiny operují i v pohraničních oblastech Venezuely a mají pod kontrolou i některé zlaté doly ve státech Bolívar a Amazonas.

Brazilci už spalničky neznali, teď řeší epidemii. Odstartovala ji migrace z Venezuely

sinfin.digital