Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Uprchlíky na hranicích nestřílíme, ujišťuje Turecko. Svědci tvrdí opak, mrtvých má být nejmíň deset

Uprchlíky na hranicích nestřílíme, ujišťuje Turecko. Svědci tvrdí opak, mrtvých má být nejmíň deset

Turečtí pohraničníci střílejí na syrské hranici po žadatelích o azyl, kteří se snaží dostat do Turecka, a vracejí je. Tvrdí to organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Turecko to v sobotu popřelo a zopakovalo, že od vypuknutí syrského konfliktu v roce 2011 přijalo 3,5 milionu uprchlíků. Podle HRW nyní před rostoucím násilím utíkají do Turecka Syřané ze sousední severozápadní syrské provincie Idlib.

Třináct ze 16 syrských uprchlíků, s nimiž HRW mluvila, uvedlo, že turečtí pohraničníci na ně a na další syrské uprchlíky stříleli, ještě když se nacházeli na syrském území. Turci tak prý zabili deset lidí včetně jednoho dítěte a další zranili. "Nebyl zaznamenán žádný případ střelby na civilisty na hranicích," sdělil ale agentuře Reuters turecký vyšší vládní úředník.

Podle HRW, která cituje údaje OSN, se směrem k syrsko-turecké hranici přesunulo od poloviny loňského prosince do poloviny ledna 247.000 Syřanů. Do převážně rebely ovládané provincie Idlib v posledních měsících hlouběji pronikly syrské vládní jednotky. Navíc Turecko minulý měsíc zahájilo vojenskou akci proti kurdským milicím YPG v sousední syrské oblasti Afrín. Pokračující boje v regionech Idlib a Afrín vyhánějí z domovů další tisíce lidí, kteří budou podle Fakihové riskovat své životy, aby se dostali do Turecka.

Turecko přijalo více syrských uprchlíků než kterákoli jiná země. Poskytlo jim dočasný status ochrany a základní služby, včetně lékařské péče a vzdělávání, připomněla agentura Reuters. Tato velkorysost však podle HRW nezbavuje Ankaru odpovědnosti za ochranu těch, kteří ji hledají na turecké hranici.

1080p 720p 360p
Rozhovor se syrským Kurdem Rashidem Khalilem.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1