Úřady je léta znají, přesto se jim útok nakonec podaří. Jde teroristy včas odhalit?

Info.cz

ekb

Titulní stránky médií po celém světě stále častěji plní zprávy o teroristických útocích. Jen na Velkou Británii se teroristé v posledních měsících zaměřili celkem třikrát, další útoky pak zasáhly Paříž a australské Melbourne. Jak se útokům bránit? Podle spisovatele a novináře britského deníku The Guardian Jasona Burkeho, který se zaměřuje na islámský extremismus, by v první obranné linii měli stát přátelé a rodina útočníků. Právě oni totiž pravděpodobně vědí, že se něco chystá a mohou zachránit životy stovek lidí.

Kdo stojí za útoky, během kterých umírají civilisté po celém světě? Zjevnou odpovědí je takzvaný Islámský stát (IS). Tato teroristická organizace zahájila globální ofenzivu během muslimského svátku, který západní média včetně CNN označila za „nejkrvavější Ramadán“ vůbec. Během měsíc trvajícího postního svátku se odehrály teroristické útoky napříč Evropou, Blízkým východem, Asií i Austrálií, během kterých zemřely stovky lidí a mnoho dalších utrpělo zranění.

K většině útoků se sice Islámský stát přihlásil. Organizace se však hlásí i k útokům, se kterými nemá nic společného, není proto jasné, zda a jak moc byli pachatelé těchto násilných činů na IS napojeni.

Konec Sobotky je pro Babiše rána, Zaorálek je dost silný a postaví se mu, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital