USA a Evropa žádají vysvětlení vraždy Chášukdžího. Rijád zatím neví, jak novinář přesně zemřel

ČTK

VelkáBritánie, Francie a Německo v dnešním společném prohlášení uvedly, že Saúdská Arábie musí podložit důvěryhodnými fakty své vysvětlení Chášukdžího smrti. „Vraždu nelze ničím ospravedlnit, odsuzujeme ji co nejdůrazněji,“ konstatuje se v dokumentu, dle kterého je přesné okolnosti novinářovy smrti třeba co nejrychleji objasnit. „Tvrzení Rijádu je zapotřebí podložit důvěryhodnými fakty," stojí v prohlášení.

Saúdská Arábie v sobotu s dvoutýdenním zpožděním přiznala, že opoziční novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Podle dnešního vyjádření šéfa saúdské diplomacie Ádila Džubajra sice Rijád zatím neví, jak novinář přesně zemřel, ani kde je jeho tělo, ale viníci prý budou přísně potrestáni. Saúdské tajné služby podle Rijádu čeká čistka, případ se stal na svrchovaném saúdskoarabském území a ujme se ho saúdský soud.

Ministr Džubajr v americké televizi Fox News incident označil za kardinální a závažné pochybení. Korunní princ Muhammad bin Salmán prý o události nic nevěděl, o výsledcích pátrání budou Saúdové veřejnost postupně informovat. „Je to děsivá chyba, děsivá tragédie. Vyjadřuji soustrast rodině, sdílíme s nimi jejich bolest,“ prohlásil saúdský ministr.

Zabitý saúdský novinář bojoval proti trollům placeným Rijádem, píší New York Times

sinfin.digital