USA a Írán na hraně války. 4 scénáře vývoje a neuralgické body, které hrozí zapálit region

Pavel Novotný

ANALÝZA | Obě strany se dušují, že válku nechtějí. Obě ale dodávají, že nebude-li zbytí, jsou na vojenskou konfrontaci připravené. Spojené státy a Írán spolu neudržují ani diplomatické vztahy, a to už čtyři dekády. Teď se ocitly na hraně války. Kdo by se jí zúčastnil? Kde? A co teď bud následovat?

Tato analýza mapuje klíčové hráče, zvažuje možné scénáře vývoje a popisuje neuralgické body, kde by případný konflikt mezi USA a Íránem případně začal.

Kdo jsou hlavní hráči konfliktu?

K vyhrocení konfliktu s Íránem svým jestřábím postojem jistě dramaticky přispěl nynější prezidentův poradce pro otázky národní bezpečnosti John Bolton. Spojené státy, tedy jejich administrativa v čele s Donaldem Trumpem ale už od nástupu v roce 2017 označuje Írán za původce všeho zlého na Blízkém východě. Loni proto Washington vypověděl tzv. jadernou dohodu (JCPOA), obnovil sankce a zasáhl íránskou ekonomiku. Proti Íránu se USA spojily s jeho regionálními odpůrci, tedy Izraelem a Saúdskou Arábií. Je otázka, zda je Trump připraven začít s Teheránem regulérní válku – svým voličům slíbil, že se podobných dobrodružství vyvaruje.

Základny americké armády na Blízkém východě a Arabském poloostrově
sinfin.digital