USA a Izrael chtějí po Evropě jasné slovo: Jste s Íránem, nebo proti němu?

Pavel Novotný

Měla to být ambiciózní konference o problémech Blízkého východu. Místo toho jde o americko-izraelskou snahu vytvořit pevnou koalici zemí bojujících s Íránem. Za ním ovšem stojí Rusko s Čínou, jejichž zástupci proto na mezinárodní mítink do Polska nedorazili. Ve Varšavě dnes každopádně začíná konference, na kterou přijedou kromě jiných i americký viceprezident a izraelský premiér.

Rozhodněte se, na čí straně stojíte. S takto jednoduchou otázkou do polské metropole dorazili zástupci USA, židovského státu a některých arabských zemí. Tázáni jsou především Evropané, kteří chtějí obchodovat s Íránem i potom, co s ním loni administrativa Donalda Trumpa vypověděla klíčovou tzv. jadernou dohodu. Mezinárodní konference, která měla smělou ambici řešit všechny blízkovýchodní problémy, se tak patrně smrskne na debatu o Íránu a jeho vlivu na region.

Co může konference vyřešit?

Američané se zřejmě pokusí přemluvit Evropu, aby jim pomohla ekonomicky izolovat Írán. Evropští partneři to ale pravděpodobně opět odmítnou a Washington pak může vyhrožovat starému kontinentu dokonce i sankcemi.

Farmaceut: Češi jsou závislí i na nosním spreji. Byznys se změnil, doplňky stravy jsou k smíchu

sinfin.digital