Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

USA a Rusko se snaží obnovit vztahy. Ruský ministr zahraničí se setkal s americkými kongresmany

USA a Rusko se snaží obnovit vztahy. Ruský ministr zahraničí se setkal s americkými kongresmany

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dnes v Moskvě setkal se skupinou amerických konzervativních kongresmanů, kteří navštívili Rusko krátce před vrcholnou schůzkou prezidentů obou zemí Donalda Trumpa a Vladimira Putina v Helsinkách. Návštěva by podle Lavrova mohla být „symbolem obnovy vztahů“ mezi zákonodárnými sbory USA a Ruska.

Skupinu, jejíž členové podle amerických médií většinou sympatizují s Trumpovým politickým programem, vede republikánský poslanec z Alabamy Richard Shelby. Kromě Lavrova se kongresmani mají sejít s vedením ruské Státní dumy, dolní parlamentní komory, a některými vlivnými ruskými senátory. Podle televize CNN Američané doufají, že je přijme Putin. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov se ale o možnosti schůzky s hlavou státu v pondělí vyjádřil neurčitě.

Shelby podle agentury TASS řekl Lavrovovi, že helsinský summit by mohl být počátkem nové etapy americko-ruských vztahů. „Pro celý svět bude mnohem lepší, když mezi našimi zeměmi budou méně napjaté vztahy,“ konstatoval kongresman v narážce na americké protiruské sankce, které jsou v platnosti už čtvrtým rokem. Vyvolal je ruský zábor Krymu a údajné vměšování Moskvy do prezidentských voleb v USA.

Poslanecké kontakty, vážně narušené krymskou krizí, mohou být podle Lavrova obnoveny právě včas, nedlouho před vrcholnou schůzkou v Helsinkách. Ruský ministr je přesvědčen, že američtí zákonodárci v Rusku pocítí i vzrušenou atmosféru světového fotbalového šampionátu, který země do poloviny července hostí. „Mistrovství se může stát součástí pozitivní etapy dějin,“ řekl šéf ruské diplomacie.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1