USA cílí na ruské oligarchy blízké Kremlu. Na sankčním seznamu se nově ocitl i šéf Gazpromu

ČTK

luš

Spojené státy dnes v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Na seznamu jsou například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska či šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller.

„Ruská vláda je zapojená v celé řadě zhoubných aktivit po celém světě včetně pokračují okupace (ukrajinského autonomního poloostrova) Krymu a vyvolávání násilností na východě Ukrajiny, dodávání zbraní a materiálu režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada, který bombarduje vlastní civilisty, pokusů rozvrátit západní demokracie a škodlivé kybernetické činnosti,“ uvedl v prohlášení americký ministr financí Steve Mnuchin, jehož úřad je správcem sankčních opatření.

Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké společnosti navíc nesmí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

sinfin.digital