USA hodily Kurdy přes palubu. Erdoganova ofenziva do Sýrie má od Trumpa zelenou

Milan Rokos

rok

Turecko podnikne invazi do severní Sýrie proti místním Kurdům. Potvrdila to americká administrativa s dovětkem, že vojáci USA se na akci nijak podílet nebudou a také jí nijak nebudou bránit. Americký prezident Donald Trump tak korunuje svoji blízkovýchodní politiku a spojenecké Kurdy v podstatě hází přes palubu.

Zásadní změna americké politiky na Blízkém východě. Tak lze číst nedělní prohlášení Bílého domu, které dalo tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi volnou ruku ve vojenské operaci proti syrským Kurdům. „Turecko brzy pokročí se svojí dlouho plánovanou operací v Severní Sýrii. Ozbrojené síly Spojených států ji nebudou podporovat, ani v ní nebudou zapojeny,“ citoval z prohlášení deník The New York Times. Turecká ofenziva by mohla začít každým dnem.

Jinými slovy, Američané opouštějí území ovládané kurdskými spojenci, kteří s nimi bojovali bok po boku proti takzvanému Islámskému státu. Administrativa amerického prezidenta sice o Sýrii a Iráku mluví jako o územích osvobozených od teroristů, džihádisté v oblasti se ale nevzdávají. Odborníci se spolu s generály z Pentagonu shodují v tom, že stažení amerických sil ze severní Sýrie teď představuje pro teroristy novou šanci. Přesun amerických vojáků začal už v pondělí za rozbřesku, kdy se americké jednotky začaly stahovat z některých měst.

Čech, který bojoval s islamisty: Nebyl to žádný Hollywood, kamaráda zabili raketometem

sinfin.digital