USA považují otravu Skripala za útok chemickou zbraní. Na Rusko uvalí nové sankce

ČTK

lup

Spojené státy dospěly k závěru, že nervově paralytický jed proti ruskému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji použilo Rusko. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na sdělení amerického ministerstva zahraničí. Washington kvůli tomu proti Rusku vyhlásí sankce. Ty by měly přijít ve dvou vlnách, přičemž hlavně ta druhá by mohla mít závažné dopady na už tak posramocené diplomatické vztahy a na obchodní výměnu mezi oběma zeměmi.

Nové americké sankce proti Rusku vstoupí v první vlně v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu, oznámilo americké ministerstvo. Druhá vlna by dle televize NBC měla následovat po třech měsících a měla by mít podstatně větší dopad. Snížila by úroveň diplomatických styků, zakázala by ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

První fáze sankcí, která má vstoupit v platnost v srpnu, se podle NBC bude týkat obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými už proti Rusku dříve.

sinfin.digital