USA přitvrdí postup proti migrantům. Čekají je rychlé deportace

ČTK

ekb

Podle informací listu The Washington Post ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly podepsal memorandum, které uvolní podmínky pro okamžité deportace. Směrnice by se však neměla týkat mladých přistěhovalců, kteří do USA přišli nelegálně jako děti. Federální úřady ve Spojených státech tak zřejmě brzy získají pravomoc, na základě které budou mít možnost postupovat výrazně přísněji proti migrantům pobývajícím v zemi, než tomu bylo za předchozí administrativy prezidenta Baracka Obama. Americká média ale upozorňují, že memorandum může ještě změnit Bílý dům.

Krátce po lednové inauguraci podepsal prezident Donald Trump několik dekretů, které se otázkám migrace věnují. Jeden z nich, který zakazoval vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských zemí a který pozastavil azylové programy, soudy zablokovaly. Trump ale na tento týden ohlásil vydání nového nařízení, které vyhoví námitkám soudů.

Připravované memorandum ministerstva vnitřní bezpečnosti, jehož obsah chce Bílý dům podle deníku The Washington Post ještě upravit, určí federálním úřadům novou strategii a postup. Očekává se jasné zpřísnění podmínek.

sinfin.digital