USA prozradil úkryt bin Ládina Pákistán. Lidé ho mají za hrdinu a tak se to tají, tvrdí exšpion

ČTK

luš

Pákistán prozradil Spojeným státům, že se na jeho území skrýval vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin. V rozporu s oficiální verzí Islámábádu i Washingtonu to tvrdí exšéf pákistánské rozvědky ISI Asad Durrání. Podle něj pákistánská vláda tají podíl na dopadení bin Ládina, protože mnozí Pákistánci tohoto teroristu obdivují. Durrání kvůli svým výrokům čelí armádnímu vyšetřování, oznámily dnes agentury Reuters a AFP.

Durráního tvrzení vyšla v knize Spy Chronicles, jejímž spoluautorem je bývalý šéf indické tajné služby RAW Amarjit Singh Dulat. Indie a Pákistán mají dlouhodobě napjaté vztahy zejména kvůli sporům o oblast Kašmíru, které dvakrát přerostly v ozbrojený konflikt.

„ISI se pravděpodobně dozvěděla o Usámovi bin Ládinovi a byl předán Spojeným státům podle vzájemně dohodnutého postupu,“ uvedl Durrání v knize. „K popření jakékoli (pákistánské) role došlo proto, že spolupráce se Spojenými státy na likvidaci osoby považované mnohými Pákistánci za hrdinu by mohla vládě zkomplikovat situaci,“ dodal. Dulat událost komentoval stejně.

Bodyguard bin Ládina žije v Německu na dávkách. Měsíčně bere 30 tisíc, úřady ho vyhostit nemohou

sinfin.digital