USA se údajně dohodly s Tálibánem. Návrh mírové smlouvy počítá se stažením vojáků

ČTK

adk

Zástupci afghánského radikálního islámského hnutí Tálibán a Spojených států dokončili návrh mírové dohody, která předpokládá stažení zahraničních sil z Afghánistánu do 18 měsíců od jejího podepsání. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Tálibánu. Žádné další podrobnosti k návrhu však zatím nejsou známé.

Vyjednávání mezi Tálibánem a zvláštním vyslancem USA pro mír Zalmayem Khalilzadem trvalo v Kataru šest dnů. Cílem bylo ukončit nejdelší válku vedenou Spojenými státy. Americká strana však dohodu nepotvrdila a ani žádná jiná strana nevydala oficiální prohlášení. Na ambasádě USA v afghánském Kábulu nebyl k zastižení nikdo, kdo by dohodu potvrdil.

Podle zdrojů a diplomatů rozhovory trvaly déle, než se čekalo. Khalilzad nyní míří do Kábulu, aby informoval o výsledcích prezidenta Ašrafa Ghaního. Není však jasné, zda je dokončený návrh přijatelný pro obě strany či kdy by mohl vstoupit v platnost. Tálibánské zdroje dodávají, že důležitou součástí dohody je příměří, musí však být ještě potvrzen časový plán a jednání s představiteli Afghánistánu začnou jakmile bude příměří zavedeno.

sinfin.digital