USA ukázaly prstem na Írán. „Dělá problémy a je potřeba mu v tom zabránit,“ hrozí šéf Pentagonu

ČTK

lup

Americký ministr obrany Jim Mattis obvinil Írán, že usiluje o destabilizaci regionu. Překonat by to podle něj bylo možné tím, že se prostřednictvím OSN najde diplomatické řešení konfliktu v Jemenu, do kterého je Írán zapojen. Mattis to řekl v Saúdské Arábii, kde jednal s jejími představiteli.

Do bojů v Jemenu zasahuje i Saúdská Arábie, a to na straně tamní vlády, zatímco Írán podporuje šíitské povstalce. Konflikt si podle OSN vyžádal víc než 7000 obětí na životech a tři miliony Jemenců kvůli němu odešlo ze svých domovů.

„V jakékoli části této oblasti, kde jsou problémy, najdete Írán,“ řekl Mattis novinářům. „Budeme muset zabránit Íránu v destabilizaci další země a vytvořit tam milice po vzoru libanonského Hizballáhu,“ dodal ministr k působení Íránu v Jemenu.

V Saúdské Arábii Mattis jednal o posílení spojenectví obou zemí. „Je v našem zájmu, aby armáda Saúdské Arábie a její tajné služby byly silné,“ řekl Mattis před novináři, kde s ním byl i ministr obrany Saúdské Arábie a syn krále Salmána princ Muhammad bin Salmán.

Mattise přijal i panovník, ale zatím není jasné, zda se hovořilo o případném posílení americké vojenské pomoci arabské koalici, která bojuje pod velením Rijádu v Jemenu. „Naším cílem je dostat toto téma k jednacímu stolu pod vedením OSN, aby byl ten konflikt co nejrychleji ukončen,“ řekl Mattis podle zahraničních médií.

sinfin.digital