USA zaútočily na Sýrii. Na vládní základnu dopadlo nejméně 50 raket

ČTK, FCZ

Americký prezident Donald Trump v reakci na úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib nechal odpálit několik desítek raket Tomahawk na leteckou základnu v Sýrii. Střel s plochou dráhou letu bylo podle různých zdrojů 50 až 60. Damašek útok označil za agresi. 

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Podle Trumpa byl útok provedený v "životním národním bezpečnostním zájmu" Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

 3355309:article:true:true:true

"Nelze pochybovat o tom, že Sýrie použila zakázané chemické zbraně," řekl Trump. Byla to pomalá a brutální smrt pro mnoho lidí. Během tohoto barbarského útoku byly zavražděny  dokonce i nádherné děti," dodal. USA podle šéfa Bílého domu zvažují další kroky. 

Spojené státy podle Pentagonu o chystaném útoku informovaly i Rusko. Zástupce velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před "negativními následky" vojenské intervence Spojených států v Sýrii. Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly.

sinfin.digital