Útok na tankery u Ománu obestírá stále více otázek. USA viní Írán, svět je v pohotovosti

Pavel Novotný

Dva ropné tankery plující v Ománském zálivu byly zřejmě napadeny zatím neznámým útočníkem. Je to v pořadí druhý podobný incident v posledních týdnech: před měsícem (12. května) byly ve stejné lokalitě poškozeny čtyři plavidla. Všechny stroje utrpěly újmu nedaleko strategicky důležitého Hormuzského průlivu, kudy proudí celá pětina vytěžené ropy na této planetě. USA z nových útoků obvinily Írán.

Jedna z klíčových dopravních tepen planety zažila už druhý atak v rozmezí jediného měsíce. Trhy reagovaly okamžitě a ceny ropy vystřelily vzhůru. Nejistota na trzích ještě posiluje napětí, které panuje mezi Íránem na straně jedné a sunnitskými zeměmi Zálivu v čele se Saúdskou Arábií na straně druhé.

Co se stalo?

Další dva tankery byly ve čtvrtek velmi pravděpodobně cíleně napadeny v Ománském zálivu (který přiléhá k Hormuzskému průlivu). Norskou firmou vlastněná loď Front Altair plující pod vlajkou Marshallových ostrovů byla poškozena do té míry, že ji všech 21 členů posádky muselo opustit. Vezla naftu a údajně byla zasažena torpédem, podle jiných tvrzení ji poškodila mina.

Rovněž provozovatel japonského tankeru Kokuka Courageous identifikujícího se panamskou vlajkou poslal dnes svých 23 námořníků na souš poté, co na jeho palubě – prý po útoku zvenčí – propukl požár. Stejně jako lodníky z Front Altairu, i muže z tankeru Kokuka Courageous vyzvedli íránští záchranáři a odvezli je do svého přístavu.

Infografika: Hormuzský průliv
sinfin.digital