Útok USA na Sýrii Trumpovi přinese politické body. Konflikt s Ruskem nehrozí, tvrdí amerikanista

Eliška Kubátová

Včerejší varování Washingtonu, že v reakci na chemický útok nevylučuje vojenský zásah, se přes noc potvrdilo. Prezident Donald Trump dal příkaz k vypálení 59 raket na základnu syrského letectva. Přestože šlo o omezený útok, je to důležité symbolické gesto, kterým Trump dává protivníkům najevo, že se nebojí použít vojenskou sílu. Západ za to šéfa Bílého domu plácá po ramenou, naopak nejrozhořčenější reakce přišla podle očekávání z Moskvy, která Spojené státy obvinila z porušení mezinárodního práva. Vzhledem k ruskému působení na Ukrajině je ale pozice Moskvy v otázce dodržování mezinárodních dohod značně zdiskreditovaná, tvrdí vedoucí katedry amerických studií FSV UK Kryštof Kozák.

„Myslím si, že ten útok má určitou logiku. Když se podíváte na ty snímky mrtvých dětí, které vypadají dost hororově, Donald Trump byl donucen něco udělat. Pokud by neudělal nic, všichni by ho přirovnávali k prezidentu Obamovi, který v roce 2013 slíbil slavnou červenou čáru – pokud někdo použije chemické zbraně, Amerika zaútočí. Pak ale Bašár Asad chemické zbraně použil a Obama se z vojenského útoku vykroutil,“ řekl pro INFO.CZ vedoucí katedry amerických studí Fakulty sociálních věd UK Kryštof Kozák.

Předchozí prezident Barack Obama se tehdy k vojenskému útoku neodhodlal a zůstalo pouze u dohody, že Rusko pomůže, aby se syrský režim chemických zbraní zbavil. „To se ale evidentně definitivně nestalo a Donald Trump nechtěl být v pozici jako Obama, který čelil kritice, že je neakceschopný a nedokáže prosazovat americké zájmy,“ dodává Kozák s tím, že z tohoto hlediska to byla perfektní příležitost, aby Donald Trump ukázal, že nedokáže nečinně přihlížet a nebojí se americkou vojenskou sílu použít.

Konec šancí Stropnického? Do boje o Hrad ho určitě nenavrhnu, bude lídr v Praze, říká Babiš

sinfin.digital