Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Útok v Berlíně stále otřásá německou společností. Nové důkazy ukazují na spoluvinu policistů

Útok v Berlíně stále otřásá německou společností. Nové důkazy ukazují na spoluvinu policistů

K prosincovému útoku na předvánoční trh v Berlíně, během něhož Tunisan Anis Amri najel náklaďákem do davu lidí a dvanáct jich usmrtil, nemuselo zřejmě vůbec dojít. Podle uniklých dokumentů měli policisté možnost Amriho zatknout už půl roku před útokem. Vyšetřovatelé je podezírají, že se tuto skutečnost snažili po prosincovém krveprolití zatajit.

U pěti policistů, které vyšetřovatelé podezřívají ze zatajování skutečností o Amriho minulosti, proběhly nedávno domovní razie, uvedl server Politico s odvoláním na místní média. Vyšetřovatelé měli hledat telefony, aby ověřili, zda spolu policisté o tutlání informací mluvili.  

Už před dvěma týdny vyplulo na povrch, že německé úřady Anise Amriho evidovaly. Tuniský atentátník byl podezřelý z rozsáhlého obchodování s drogami, vědělo se o něm, že používá několik identit a už několik měsíců po příjezdu do Německa byl přidán na seznam potenciálně nebezpečných islamistických extremistů.

Berlínský zemský ministr vnitra Andreas Geisel uvedl, že policisté měli k dispozici telefonní odposlechy, z nichž vyplývá, že Amri byl zapleten do prodeje drog ve velkém. Tato informace sama o sobě měla dle expertů stačit k vydání zatykače. Nestalo se tak a Amri 19. prosince zběsilým útokem v centru Berlína zavraždil 12 lidí.

Policisté se po útoku zřejmě snažili své selhání zatajit. Geisel před dvěma týdny poukázal na dokument kriminální policie, který měl být vytvořen 17. ledna, ale je na něm datace 1. listopadu. Tento spis už v souvislosti s Amrim hovoří o obchodu s drogami ve velmi malém rozsahu. Úřady tak nyní prověřují možnost, že berlínská kriminální policie po útoku záměrně zadržovala informace, nebo s nimi dokonce manipulovala.

Vyšetřování také probíhá na půdě berlínského zemského parlamentu. Sociální demokraté, krajní levice a Zelení se dle serveru Politico shodli na ustanovení parlamentní vyšetřovací komise, která by své první závěry mohla zveřejnit už za několik dní.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1