Útok v Berlíně stále otřásá německou společností. Nové důkazy ukazují na spoluvinu policistů

ČTK

luš

K prosincovému útoku na předvánoční trh v Berlíně, během něhož Tunisan Anis Amri najel náklaďákem do davu lidí a dvanáct jich usmrtil, nemuselo zřejmě vůbec dojít. Podle uniklých dokumentů měli policisté možnost Amriho zatknout už půl roku před útokem. Vyšetřovatelé je podezírají, že se tuto skutečnost snažili po prosincovém krveprolití zatajit.

U pěti policistů, které vyšetřovatelé podezřívají ze zatajování skutečností o Amriho minulosti, proběhly nedávno domovní razie, uvedl server Politico s odvoláním na místní média. Vyšetřovatelé měli hledat telefony, aby ověřili, zda spolu policisté o tutlání informací mluvili.  

Už před dvěma týdny vyplulo na povrch, že německé úřady Anise Amriho evidovaly. Tuniský atentátník byl podezřelý z rozsáhlého obchodování s drogami, vědělo se o něm, že používá několik identit a už několik měsíců po příjezdu do Německa byl přidán na seznam potenciálně nebezpečných islamistických extremistů.

Berlínský zemský ministr vnitra Andreas Geisel uvedl, že policisté měli k dispozici telefonní odposlechy, z nichž vyplývá, že Amri byl zapleten do prodeje drog ve velkém. Tato informace sama o sobě měla dle expertů stačit k vydání zatykače. Nestalo se tak a Amri 19. prosince zběsilým útokem v centru Berlína zavraždil 12 lidí.

sinfin.digital