Už i Německo má svou Gretu. Vycházející hvězda klimatického hnutí dostala do úzkých šéfa Siemensu

V evropském klimatickém hnutí roste nová hvězda. Třiadvacetiletá studentka geografie Luisa Neubauerová vede v Německu spolek „Fridays for Future“ a ve svém zápalu pro ochranu klimatu si nijak nezadá se slavnou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Trnem v oku jsou jí především koncerny, které údajně „naoko“ prosazují ekologickou politiku, ovšem ve skutečnosti klima i nadále poškozují.

Luisa Neubaerová je dnes v Německu stejnou mediálního hvězdou jako Greta. Šéfka německého klimatického hnutí mladých absolvuje údajně až 30 schůzek týdně, do toho se účastní televizních besed s novináři i politiky, organizuje demonstrace, píše články na web. V nich se musí někdy vyrovnat i s tvrdou kritikou. Někteří jí na sociálních sítích například vyčítají, že zatímco vyzývá k omezení neekologické letecké dopravy, sama ještě nedávno létala do Afriky.

„Jsem taky jenom člověk,“ přiznala tento svůj klimatický „prohřešek“ Neubauerová. Jako polehčující okolnost uvedla fakt, že v Africe pracovala na humanitárních projektech. Nyní se ale snaží jezdit všude vlakem, včetně cest za příbuznými do Velké Británie. To, že se někteří politici a podnikatelé ve své kritice soustředí spíše na její osobu než na to, co chtějí prosadit mladí demonstranti za „záchranu klimatu“, podle ní ukazuje jedinou věc. „Mají z našich protestů strach,“ míní Neubauerová.

Kovář: Nový útok klimatických aktivistů míří nejen na Federera, ale i na nás všechny

sinfin.digital