V Afghánistánu padl další český voják, dva jsou zranění. Podle NATO útočil afghánský voják

ČTK

luš

V Afghánistánu došlo k dalšímu útoku na české vojáky. Na základně Shindand v provincii Herát zaútočili atentátníci na vozidlo české jednotky. Jeden z vojáků (ročník 1976) padl, další dva byli zraněni, ale jsou mimo ohrožení života, informoval v pondělí Generální štáb Armády České republiky. Podle Severoatlantické aliance na spojence zaútočil afghánský voják, bližší podrobnosti nebyly zveřejněny.

 

„Útok se odehrál dnes kolem 11:20 SELČ. Zemřel rotný T. P., ročník 1976. „Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám,“ uvedla armáda. Rodiny vojáků byly informovány, mají k dispozici vojenské psychology. „Vojáci byli z 1. jednotky podpory a vlivu, která působí v provincii Herát, aby pomohla s výcvikem afghánských ozbrojených složek,“ řekla České televizi mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

„Prožívám nejtěžší období kariéry. Žádná slova nenahradí bolest v srdcích rodin, i tak jim musím vyjádřit svoji nejhlubší soustrast a zraněným vojákům popřát hladké zotavení. Pro rodiny i zraněné vojáky uděláme maximum možného a potřebného!“ zareagoval na svém twitteru ministr obrany Lubomír Metnar.

sinfin.digital