V Číně vyslýchali vlivného muže ze CEFC a Zemanova poradce Jie Ťien-minga

Info.cz

lup

V Číně byl zřejmě zadržen a vyslechnut Jie Ťien-ming, speciální poradce prezidenta Miloše Zemana a šéf představenstva obří čínské společnosti CEFC. Je podezřelý z hospodářské kriminality. Dle listu South China Morning Post a agentury Reuters byl Jie vyslechnut již dříve a není zřejmé, zda je dále vyšetřován. Korporace investuje v Česku miliardy a má podporu Hradu, její šéfy vyšetřují podle agentury Reuters americké úřady pro podezření z korupce.

Podle listu South China Morning Post byl Jie Ťien-ming zadržen již v polovině února na přímý příkaz prezidenta Si Ťin-pchinga v souvislosti s nespecifikovanou kauzou, ve které byl vyslýchán. Mluvčí CEFC serveru řekl, že momentálně „nemá co oznamovat“. Údajně se jedná o podezření z hospodářské kriminality.

Pověst CEFC naposledy utrpěla v závěru loňského roku, kdy se rozjel korupční skandál, v němž jde o úplatky pro africké vůdce. Nabízí se, že Jie byl vyslýchán právě v souvislosti s touto kauzou, potvrzené to ale není – o jeho případném obvinění není nic podrobnějšího známo.

Server Sinopsis specializovaný na Čínu připomíná okolnosti případu Patricka Ho, který je ústřední postavou výše zmíněné africké kauzy. Zatčen byl loni v listopadu v Hongkongu pro podplácení politiků jako byl bývalý ministr zahraničí Ugandy. Tato aféra vrhá špatné světlo nejen na CEFC, ale i na projekt Nové hedvábné stezky, od kterého si Peking hodně slibuje. A tato negativní publicita začala být dle webu Sinopsis dost možná příliš nesnesitelná pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. 

„Vysoký představitel v oboru čínské energetiky prohlásil, že pan Si se zřejmě snaží od CEFC distancovat poté, co se společnost dostala do rostoucí mezinárodní pozornosti. V mnoha případech následovaly investice CEFC po státních návštěvách pana Si,“ cituje Sinopsis z textu Financial Times, které si možné souvislosti rovněž všímají. Podle nich se o vyšetřování CEFC v zainteresovaných kruzích mluví už zhruba týden.

Čínská CEFC měla uplácet kvůli přístupu k africké ropě. Obvinění zmiňuje i Zemanova poradce

sinfin.digital