V Indii hořely ulice, v Malajsii jej zakázali. Film o muslimském vládci a hinduistické královně pobouřil Asii

Pavel Novotný

Jeden z nejdražších filmů v dějinách indické kinematografie měl o propagaci postaráno ještě před svým dokončením. Šlo sice o reklamu negativní, zato globální. Snímek „Padmávat“ inspirovaný eposem o muslimském panovníkovi Aláuddínovi Šáhovi a hinduistické královně Padmávatí rozčílil věřící obou náboženství.

„Film ho vykresluje jako arogantního, krutého a nespolehlivého panovníka, který se neštítí žádných podvodů. A který se navíc ani striktně nedrží islámských pravidel,“ napsalo malajské ministerstvo vnitra. Postiženým je podle úřadu Aláuddín Šáh z dynastie Chaldžíovců, který mezi roky 1294 a 1316 vládl Dillískému sultanátu. Tedy státu, který byl pevně usazen na severu Indie a podnikal úspěšné výboje i na jih subkontinentu.

Ještě jasněji se vyjádřil šéf malajských cenzorů. „Snímek se dotýká islámu a věřících obecně. Což převážně muslimskou Malajsii samozřejmě znepokojuje,“ uvedl  Mohd Zamberi Abdul Aziz. Jinými slovy: indický velkofilm s rozpočtem 34 milionů dolarů malajská kina uvádět nebudou.

Především hollywoodské, ale obecně indické filmy jsou přitom v Malajsii populární. Také proto, že přes sedm procent jejích obyvatel tvoří potomci indických přistěhovalců, nejčastěji hinduistů. Místní úřady se snad obávají, že by film mohl vyvolat nevraživost mezi oběma komunitami.

Jinak moderní země ale navíc místy tenduje k islámskému konzervativismu patrně i v obranářském střetu s náboženskými menšinami, neboť muslimové tvoří jen necelých 62 procent obyvatel.

sinfin.digital