V Indii vzplály vášně kvůli novému zákonu o občanství. Podle kritiků diskriminuje muslimy

Pavel Novotný

Pět dní trvají pouliční protesty proti novému indickému zákonu o občanství, který podle jeho kritiků diskriminuje muslimy. Demonstrace ovšem dnes nabraly na intenzitě poté, co policisté vyzbrojení slzným plynem a obušky v neděli vnikli na půdu dvou univerzit a vyhnali odtud stávkující studenty. Zřejmě až stovku žáků přitom zranili. Obě vysoké školy jsou sice navštěvovány muslimskými studenty, na jejich podporu ale už vystoupili jejich kolegové z jiných univerzit po celé Indii.

Terčem zásahu se stali studenti dvou významných škol ze severu Indie. Obě jsou sice určeny muslimům, rozhodně ale nejde o náboženské školy – učí se zde třeba také IT, technické obory či medicína.

Žáci obou institucí vystoupili proti novému indickému zákonu, který podle nich diskriminuje muslimy. Norma navrhuje, aby na indické občanství měli přednostně právo ti nelegální imigranti, kteří nejsou muslimové. Řeč je o příchozích z nedalekých, kulturně i historicky příbuzných zemí, tedy Bangladéše, Pákistánu a Afghánistánu, které jsou většinově muslimské. Šanci tak dostanou tamní hinduisté, sikhové, buddhisté, džinisté i křesťané, nikoli ovšem Mohamedovi následovníci. I kdyby doma byli z nejrůznějších důvodů perzekvováni.

Módí v největších volbách světa dobyl Indii. Menšiny mají obavy, byznys slaví a vyhlíží reformy

sinfin.digital