V Japonsku popravili vůdce sekty Óm šinrikjó, která zaútočila v metru sarinem. Stoupence vodil za nos slovy o apokalypse

ČTK, lup

V Japonsku dnes popravili zakladatele a duchovního vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asaharu a šest jeho stoupenců, kteří jsou zodpovědní za plynový útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil 13 lidí a zhruba pět a půl tisíce dalších přiotrávil. S odvoláním na japonské ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura AP.

K absolutnímu trestu za teroristický čin odsoudily japonské soudy celkem 13 osob. Zavalitého, částečně slepého cvičitele jógy, Asaharu, soud v roce 2004 odsoudil k trestu smrti oběšením na základě 13 obvinění; mimo jiné i za přípravu a provedení nejméně 15 vražd, dalších teroristických útoků, únosů nepohodlných osob a jiných zločinů. Vůdce sekty svou vinu popíral a proti rozsudku se odvolal. To však v roce 2006 japonský nejvyšší soud zamítl.

3404736:article:true:true:true

Japonské ministerstvo spravedlnosti zprávy o popravách členů sekty zatím nepotvrdilo. 

Podle zpravodajského portálu BBC se provedení poprav odkládalo, dokud soudy neprošetří poslední odvolání proti nejvyšším rozsudkům. To se stalo letos v lednu.

sinfin.digital