V Kalifornii se už může prodávat marihuana pro rekreační užívání. Tvoří se fronty

ČTK

urm

Fronty se dnes brzy ráno místního času začaly tvořit v Kalifornii před obchody, které získaly licenci a mohou od počátku nového roku prodávat marihuanu určenou k rekreačnímu užívání. Informovala o tom agentura AP. Ve Spojených státech je na federální úrovni marihuana nelegální a lékařské konopí lze užívat ve 29 státech USA. Pro rekreační účely je její prodej kromě Kalifornie povolen v sedmi dalších státech unie.

Úderem půlnoci (dnešních 11:00 SEČ) se v Kalifornii stalo legální užívání marihuany pro rekreační účely pro osoby starší 21 let. Držet mohou až 28 gramů drogy a doma si mohou vypěstovat až šest rostlin marihuany. Legalizaci občané nejlidnatějšího amerického státu schválili v referendu, které se konalo předloni v listopadu spolu s prezidentskými volbami, v nichž zvítězil Donald Trump.

Někteří lidé podle agentury AP uvítali příchod nového roku nikoli pozvednutím sklenky šampaňského, ale zapálením cigarety s marihuanou, takzvaného jointu.

"Je to něco, na co jsme vždycky čekali," řekl agentuře AP Johnny Hernandez, tatér z města Modesto. "Může to pomoci tolika lidem a neexistuje důvod, proč bychom se o to neměli podělit," dodal a vyjádřil naději, že legalizace rekreačního užívání marihuany v Kalifornii přispěje k odstranění stigmatu, které podle něj na droze stále lpí. "Lidé by si mohli uvědomit, že tráva není špatná. Mnoha lidem pomáhá," řekl Hernandez.

sinfin.digital